"כל אחד רוצה להיות זמר, שחקן, כוכב, מליין, דוגמן…" שרים אריק איינשטיין ושלום חנוך בשירם האלמותי.
אבל באומת הסטארט-אפ, כל אחד רוצה לעשות אקזיט, להיות מסודר. פעם אמא רצתה שהילד יהיה עו"ד או רופא.
היום היא רוצה שיהיה איש-היי-טק ויקבל אופציות (עם או בלי קוקו, לא משנה…)
הבעיה שהאפשרות לאקזיטים היתה שמורה בעיקר לקבוצה של קרנות ומשקיעים מתוחכמים, מה שנקרא "אנג'לים" (לא מכיר או יודע אם יש מילה בעברית).
ובכן, לא עוד. השינוי כבר כאן והוא מגיע בצורתו הפורמלית במסגרת תיקון 58 לחוק ניירות-ערך, שעבר בכנסת בדצמבר 2015, ובשורה התחתונה:
כשהתיקון הזה ייכנס לתוקף – כל אחד יוכל להיות אנג'ל עם מה שיש לו בארנק.
מה הן השקעות המונים?
השקעות המונים הן דרך חדשה לחברות קטנות בתחילת דרכן לגייס כסף מהציבור הרחב מבלי הבירוקרטיה הנדרשת להנפקה בבורסה ומבלי הצורך לפנות למשקיעים מתוחכמים.
בגדול, כל אחד, גם עם סכום של אלפי דולרים בודדים, יוכל להיות "אנג'ל" ולהשקיע בחברה באמצעות אתרי "השקעות המונים" שיוקמו בהתאם לדרישות החוק.
בארה"ב זה עובד אגב כבר משנת 2012. בארץ החוק אמנם עבר בדצמבר 2015, אבל עדיין יש תקנות שצריכות להסדיר את יישומו בשטח ועד ששר האוצר לא יקבע ויפרסם אותן, התיקון לחוק למעשה לא בתוקף.
איך יעבדו השקעות המונים בישראל?
הצעות להשקעות המונים יפורסמו באמצעות אתרים מורשים המכונים "רכזי הצעות", אשר יירשמו ברשות ניירות ערך ויפוקחו על-ידה.
האתרים המורשים יפרסמו את הצעות ההשקעה לציבור הרחב ויאפשרו לאנשים להירשם ולהשקיע בהן. כל משתתף יהפוך להיות שותף בחברה בה השקיע.
החברות שמגייסות את הכסף יצטרכו לפרסם למשקיעים שלהן דוח כספי שנתי וגם לדווח אחת לרבעון לפי הכללים שייקבעו בתקנות.
במידה והחברה בה השקעת לא מצליחה, סביר להניח שתאבד את רוב או כל השקעתך. אבל אם התרחיש האופטימי מתממש והחברה עושה "אקזיט", אתה שותף להצלחה.
בניית תיק השקעות המונים
מחקר של Kauffman Foundation שנערך בארה"ב ותוצאותיו פורסמו ב- 2007, בחן תוצאות תיקי השקעות של 538 אנג'לים ב- 3,097 חברות קטנות ובינוניות מוטות צמיחה, רובן בתחילת דרכן.
תוצאות המחקר מעלות שכהשקעה בעלת יחס סיכון-סיכוי גבוה, תיק השקעות שכזה הינו אופצית השקעה מעניינת במידה ונערך פיזור ראוי של ההשקעות.
עולה כי אנג'לים שפיזרו את השקעתם בין 25-50 השקעות בחברות קטנות ובינוניות מוטות צמיחה, נהנו מתשואה שנתית של 27% ולהחזר של פי 2.6 על הקרן בממוצע.
אם כן, נראה כי בשנים הקרובות בניית תיק השקעות המונים המורכב מחברות מבטיחות בתחילת דרכן עשוי להוות חלק משמעותי וחשוב מתיק ההשקעות הכללי של הציבור.
כל אחד יכול להיות אנג'ל
עם השקעות המונים יהיה באפשרותך לבנות בקלות, גם עם 100,000 ש"ח, תיק השקעות שבו הינך "אנג'ל" של לפחות 10 עסקים צעירים. ללא השקעות המונים זו היתה משימה בלתי אפשרית למעשה.
בפשטות, השקעות המונים מאפשרות לכל אחד לנסות להגשים את חלום האקזיט ולהיות אנג'ל בעלות נמוכה.
אם עד היום סכום של 10,000 ש"ח להשקעה היה בעיקר יכול ללכת לבורסה או בשביל לקנות מט"ח, השקעות המונים מחוללת מהפיכה בתחום המיני-השקעות.
יתרונות ההשתתפות בקבוצת השקעות המונים
לחוכמת ההמונים יש גם תפקיד חשוב כאן. קבוצה של משקיעים שמעריכה השקעות ביחד נחשבת כאפקטיבית יותר מאשר משקיע בודד שעושה זאת.
כשמשקיעים עובדים יחד, הם מגדילים את הידע הקולקטיבי של הקבוצה, וחוכמת ההמונים כשהיא משולבת באלמנטים חברתיים של שיתוף ודיון, יוצרת כר נרחב להפריה הדדית ויצירת קשרים.
כך לדוגמא, ייתכן כי לך אין ידע רלבנטי לתחום של עסק שמנסה לגייס השקעה, אולם תוכל לרכוש אותו באמצעות משקיעים אחרים המגיעים מתחומים עסקיים שונים ולמנף את הידע שלהם לצורך החלטות ההשקעה שלך.
זו, אגב, גם אחת הסיבות מדוע משקיעים מתוחכמים רבים ואנג'לים מנוסים, חוברים יחד כדי לבצע השקעות בחברות מתחומים שונים.
לסיכום
תיקון 58 לחוק נירות-ערך שצפוי להיכנס לתוקף בעתיד הקרוב, עשוי לחולל מהפכה של ממש בתיק ההשקעות של הציבור.
כל משקיע יוכל בהשקעה של אלפי ש"ח בודדים להיות שותף בחברות ועסקים בתחילת דרכם, ולהנות מאפשרות לאפסייד משמעותי (עם סיכון בהתאם).
ההשקעות ירוכזו ע"י חברות שיהיו רשומות ברשות ני"ע ויפוקחו על-ידה, ויהיו כללים ברורים ומסודרים לדיווח מצד החברות שמגייסות כסף לציבור המשקיעים.
תיק השקעות המונים יכול להוות מרכיב חשוב בתיק ההשקעות הכללי של כל משפחה, ועם הפיזור הנכון יכול להעניק תשואה נאה.
השקעות המונים ימנפו את חוכמת ההמונים ואת האלמנט החברתי של דיון ושיתוף ידע באינטרנט וכך יעצימו את הידע ואת אפשרויות ההשקעה של כל משקיע.
עם זאת, יש לשים לב ולזכור, כי השקעות בחברות מוטות צמיחה ובייחוד כאלו שהן בתחילת דרכן, הן השקעות שנושאות בחובן סיכון גבוה להפסד ההשקעה, יחד עם סיכוי לרווח משמעותי.
אז מה דעתך על המהפכה המתקרבת של השקעות המונים בישראל? נא לשתף או לשאול בתגובות:
שלום,
ידוע מתי התקנות החדשות אמורות להיכנס לתוקף?
אחרי ששר האוצר יאשר, ועדת הכספים אמורה לדון בהן ואם תאשר אז ייקבע מתי ייכנסו לתוקף. עשוי לקחת כמה חודשים טובים כל הסיפור